Doe nu GRATIS de Scheidingscheck en ontvang de documenten die u nodig heeft: “Scheiden, en dan?”

Wat houdt de Scheidingscheck in?

Scheiden is een emotioneel, maar ook complex proces. Bovendien zijn er strikte wettelijke eisen gesteld waaraan de procedure moet voldoen. Betrokkenheid van een advocaat is daarom ook wettelijk verplicht. Een echtscheidingsadvocaat helpt u bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan.

De Scheidingscheck van De Advocatenwijzer brengt met een aantal vragen in kaart hoe uw persoonlijke situatie eruit ziet. Op basis daarvan geven wij u een advies op maat over de stappen die u het beste kunt nemen. Zo voorkomt u dat de kosten van de echtscheidingsprocedure onnodig oplopen.

Als u het formulier invult ontvangt u van ons een op maat gemaakt informatiepakket met daarin:

 • Een overzichtelijk stappenplan voor uw scheiding;
 • Documenten die u nodig heeft om het scheidingsproces goed voor te bereiden, zoals:
  • Voorbeeld echtscheidingsconvenant
  • Voorbeeld Ouderschapsplan
  • Checklist om gezamenlijk vermogen vast te stellen
  • Overzicht kostenverdeling
  • Checklist onderhandelingkwesties
  • Voorbeeld Kindverklaring
  • Lijst voor de inboedel
  • Checklist hypotheek
  • Checklist berekening partner- en kinderalimentatie
  • Afkoop alimentatie

Let op! De documenten en checklists van De Advocatenwijzer helpen u voorbereiden op het scheidingsproces. Het indienen van de scheiding kunt u echter niet zelf. Een advocaat is wettelijk verplicht. De Advocatenwijzer kent veel geschikte scheidingsadvocaten en brengt u –  vrijblijvend en kostenloos – in contact met een goede advocaat.

Tip: Kies als u een advocaat inschakelt altijd voor kwaliteit en deskundigheid. Met een goedkope en vluchtige scheiding snijdt u zichzelf in vingers. De overheid komt u financieel tegemoet als u onder een bepaalde inkomens- en vermogensgrens zit. Dit heet een toevoeging. Een advocaat kan voor een toevoeging aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Scheidingscheck van De Advocatenwijzer toetst of u in aanmerking komt voor een toevoeging.

Uiteraard behandelen we uw aanvraag met de hoogst mogelijke vertrouwelijkheid. Na ontvangst van uw aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op. Direct na een telefonische afspraak ontvang u dan per e-mail ons advies welke vervolgstappen u het beste kunt nemen.

Liever direct met een advocaat om tafel?
Wilt u meteen met een advocaat spreken om uw opties in kaart te brengen, dan kan dat ook. De Advocatenwijzer heeft een zorgvuldig samengesteld bestand met personen- en familierecht advocaten en is specialist in het vinden van de juiste advocaat. Vul het webformulier in op deze pagina en wij nemen spoedig en vrijblijvend contact met u op.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de gevolgen van uw scheiding? Voor advies, vul het webformulier op deze pagina in en ontvang gratis de documenten die u nodig heeft om uw scheiding zo goed mogelijk voor te bereiden. Bekijk hier ook onze gidspagina over scheiden.

Binnen 1 werkdag GRATIS advies over uw scheiding

* Verplichte velden

100% privacy gegarandeerd. Wij gebruiken gegevens eenmalig om een Scheidingscheck te doen.

Praktische tips en aanbevelingen bij een scheiding

 • Bij een scheiding is betrokkenheid van een advocaat wettelijk verplicht. U en uw partner kunnen besluiten samen één advocaat te nemen. In elk geval is het raadzaam al vroeg in het proces een advocaat om advies te vragen;
 • De Advocatenwijzer heeft ruime ervaring met echtscheidingen en heeft een goed overzicht van alle echtscheidingsadvocaten in Nederland. Zo kan De Advocatenwijzer u helpen de beste advocaat te vinden voor uw specifieke situatie;
 • Regel uw scheiding goed. Niet iedere scheiding is standaard. Eén verkeerde bepaling in een echtscheidingsconvenant kan grote gevolgen hebben. Schakel een goede advocaat in voor maatwerk;
 • De Advocatenwijzer geeft u de kans zelf goed voorbereid het scheidingsproces in te gaan. Hierdoor worden verwarring, extra tijd en extra kosten waar u niet op had gerekend voorkomen;
 • Met een goede voorbereiding, komt u niet meer voor verrassingen te staan. U kunt de advocaat gericht vragen stellen en komt zo goed mogelijk (samen) uit de scheiding;
 • Uiteraard is het mogelijk om deskundig advies te vragen over een onderdeel van de scheiding, zoals een hypotheek advies of mediation.

Veelgestelde vragen over echtscheiding

De duur van een scheiding is in grote mate afhankelijk van de inzet en samenwerking tussen u en uw ex-partner. Doorgaans zal het opstellen van het echtscheidingsconvenant 2 tot 4 weken duren. Bij aantoonbare spoed kan dit worden verkort. Gemiddeld heeft het totale echtscheidingsproces een doorlooptijd van ongeveer 6 tot 10 weken.

Het scheidingsconvenant is een document waarin afspraken die u tijdens uw echtscheiding maakt schriftelijk worden vastgelegd. Het convenant is belangrijk bij het aanvragen van onder andere een hypotheek na uw echtscheiding. De bank, maar ook het pensioenfonds zal een convenant overlegd willen zien. Het convenant wordt samen met het Verzoekschrift bij de rechter ingediend. In het informatiepakket van De Advocatenwijzer vindt u naast veel andere handige documenten ook een voorbeeld van een echtscheidingsconvenant.

De gemiddelde kosten voor een echtscheiding zijn ongeveer € 3000 euro. Uiteraard geldt wel dat hoe ingewikkelder een scheiding hoe hoger de kosten. Wanneer u en uw partner niet gezamenlijk kunnen of willen scheiden, zal de rechter voor u beslissen. U heeft dan beide een advocaat nodig die voor uw individuele belangen zal strijden. Zo’n scheiding duurt in de praktijk 1,5 tot 3 jaar en kost gemiddeld € 10.000 tot € 20.000 als u geen financiële steun ontvangt van de overheid. Zulke financiële steun heet Toevoeging. Deze is aan te vragen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Wanneer u en uw partner niet gezamenlijk kunnen of willen scheiden, zal de rechter voor u beslissen. U heeft dan beide een advocaat nodig die voor uw individuele belangen zal strijden. Zo’n scheiding duurt in de praktijk 1,5 tot 3 jaar en kost gemiddeld € 10.000 tot € 20.000 als u geen financiële steun ontvangt van de overheid (Toevoeging).

U bent verplicht (bij wet) om financieel voor elkaar te zorgen zolang u bent getrouwd. Als u al uit elkaar bent, maar de scheiding nog niet rond is, dan kunt u uw zaken zowel onderling regelen als vastleggen in een voorlopige afspraak over partneralimentatie totdat de scheiding wel geregeld is.

Naar aanleiding van een alimentatieberekening krijgt u advies over de hoogte van uw alimentatie. Hiervoor zijn namelijk geen standaardbedragen, maar dit wordt gebaseerd op uw financiële draagkracht. Op basis van de berekening die u laat maken, kunt u met uw partner een redelijk bedrag afspreken. Een berekening voor partneralimentatie of kinderalimentatie kan een advocaat of financieel expert voor u maken. We verwijzen u graag door.

Nee, partneralimentatie is niet verplicht. U kunt na onderling overleg besluiten om van partneralimentatie af te zien. In plaats daarvan kan bijvoorbeeld een afspraak worden gemaakt over een ‘scheve’ verdeling van het gezamenlijk vermogen. Over het algemeen is alimentatieafkoop voor de betaler risicovol. Het kan voor beide partijen belastingtechnisch ongunstig zijn. Laat u daarom goed adviseren voordat u een alimentatieafkoop afspreekt, bijvoorbeeld door een financieel planner. De Advocatenwijzer kan u kosteloos en vrijblijvend in contact brengen met een vakkundige financieel planner.

U moet maximaal 12 jaar kinderalimentatie betalen als u kinderen heeft en langer dan 5 jaar getrouwd bent geweest. Bent u korter dan 5 jaar getrouwd en kinderloos gebleven, dan betaalt/ontvangt u alimentatie zolang als het huwelijk heeft geduurd. Indien er wel kinderen zijn geboren is de alimentatietermijn ook maximaal 12 jaren, ongeacht de duur de van het huwelijk. Voor kinderalimentatie geldt dat het bedrag tot tot het 18e jaar van het kind aan de verzorgde ouder (alimentatiegerechtigde) moet worden betaald. U kunt in het echtscheidingsconvenant uiteraard afwijkende afspraken maken, waardoor de kinderalimentatie nog langer moet worden betaald dan het 18e levensjaar. Kinderalimentatie voor kinderen die 18 tot en met 21 jaar oud zijn, dient aan de kinderen zelf te worden betaald. De Advocatenwijzer heeft veel ervaring op het gebied van alimentatie. Voor kinderalimentatie specifiek, kunt u via deze informatiepagina: Kinderalimentatie 2015: wat verandert er? meer vinden over uw rechten en plichten vinden. Voor overige alimentatievragen, helpen wij u ook graag. Stel vooral uw vragen als één van onze collega’s contact met u opneemt na ontvangst van uw antwoorden via het webformulier op deze pagina.

Het antwoord hierop is afhankelijk van uw situatie. Afspraken hierover worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Een veelvoorkomende afspraak is dat u in afwachting van de verkoop allebei de helft van de vaste lasten betaalt. De variabele lasten komen voor rekening van degene die in het huis blijft wonen. Van deze afspraken kan worden afgeweken. Zorg dat u hier goede afspraken over maakt. Denk ook aan het afspreken van een redelijke termijn over de tijd die de ex-partner heeft om eventueel een nieuwe woning te zoeken.

Uw ex-partner kan de het huis overkopen op basis van de overwaarde en de hoogte van de alimentatie. Het definitieve besluit hierover ligt bij uw bank. De woning moet wel worden getaxeerd voor het verkrijgen van een vrije verkoopwaarde. Laat je hierover goed adviseren door een hypotheekadviseur of een taxateur. De Advocatenwijzer verwijst u graag door; uiteraard kosteloos en vrijblijvend.

Ja, een advocaat is noodzakelijk wanneer u gaat scheiden voor het indienen van het begeleidende scheidingsconvenant en ouderschapsplan. Alle afspraken die u tijdens de scheiding met elkaar maakt, worden vastgelegd in een overeenkomst: het scheidingsconvenant. Dit document dient een advocaat in bij de rechtbank. De rechtbank moet het scheidingsconvenant vervolgens bekrachtigen. Hierna wordt de scheiding opgenomen in het gemeenteregister om het definitief te maken. Zelf kunt u het scheidingsconvenant niet opstellen of voorleggen aan de rechter.

Het Verzoekschrift is de aanvraag van het scheiden door één van de partners of beide partners bij de rechtbank. Het is mogelijk een eenzijdig verzoek of een gezamenlijk verzoek in te dienen door beide partners.

Nee. Partneralimentatie hoeft alleen maar betaald te worden bij een scheiding als er sprake is van een geregistreerd partnerschap of uit een huwelijk. Uiteraard is het wel mogelijk om in een samenlevingscontract afspraken te maken over partneralimentatie. Ook bij het beëindigen van een samenlevingscontract zijn ouders wel verplicht kinderalimentatie te betalen als er minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) zijn.

Een selectie advocaten gespecialiseerd in personen- en familierecht

Partners

Artikel: ‘Goedkope’ en ‘snelle’ scheiding groeit vaak uit tot zorgenkindje

,,Wij maken scheiden eenvoudig, snel en gratis voor u!”
,,Goedkoop scheiden? Uw volledige scheiding voor 495,-“
,,Online scheiden zonder advocaat, snel en goedkoop”
,,Helemaal gratis scheiden? Het kan!!! Bel snel: …”

 

Vrijdag 11 september is het de Dag van de Scheiding. Jaarlijks loopt het aantal huwelijken dat strandt op, ongeveer 40% eindigt op dit moment in een scheiding. Wil je scheiden, dan hoef je volgens sommige partijen al lang niet meer naar een advocaat. Doe-het-zelf scheiden, gratis scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden… Steeds vaker kiezen mensen voor een scheiding die online voor een prikkie wordt aangeboden. Uiteindelijk komen velen van een koude kermis thuis en blijkt goedkoop juist duurkoop te zijn.

Je regelt zelf al het papierwerk. En het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan, die stel je ook wel even zelf op. Eén check door een advocaat en bam: voer die scheiding maar door. Zo gepiept. Klinkt ideaal, maar schijn bedriegt. ,,Gaan partijen zelf alles uit zoeken en aan de slag met online scheiden, dan staan ze er alleen voor. Vanwege een gebrek aan juridische kennis zijn ze geneigd snel fouten te maken. Een goed deskundig advies mist en voor valkuilen worden ze niet behoed”, aldus Mechteld van den Oord, directeur van De Advocatenwijzer.
Louche online scheidingsbureaus

Er zijn tal van juridische online scheidingsbureaus waarmee echtparen ‘goedkoop’ en ‘snel’ kunnen scheiden. Via een aantal standaardvragen en een paar muisklikken komt er een echtscheidingsconvenant en eventueel een ouderschapsplan uitrollen. De stukken gaan voor een check naar een advocaat en vervolgens linea recta naar de rechtbank om ingediend te worden.

,,Heb je geen kinderen, een huurhuis, geen vermogen of ben je kort getrouwd? Dan zou een online scheiding een optie kunnen zijn. Maar dit zijn uitzonderlijke gevallen. Is één van de aspecten in het spel, dan vereist een scheiding veel meer aandacht en maatwerk”, vertelt Mark van Essen, familierechtadvocaat bij ESQ Advocaten.

Veel van de internetscheidingen belanden alsnog bij een advocaat. ,,Onder de online scheidingsbureaus bevinden zich ontzettend veel cowboys. Regelmatig maak ik mee dat mensen online een convenant laten opstellen”, aldus van Essen. ,,Uiteindelijk rammelt zo’n convenant aan alle kanten en komen ze alsnog bij mij terecht.”

Marjet van Yperen, familierechtadvocaat bij GMW Advocaten, beaamt dat: ,,Stellen willen zo snel en goedkoop mogelijk van de scheiding af zijn. Ze gaan zelf aan de slag en dat is levensgevaarlijk. Vaak zien ze allerlei aspecten over het hoofd of maken ze afspraken die ze uiteindelijk niet kunnen nakomen. Met financiële, emotionele en fiscale problemen tot gevolg.”

Vervolgens moeten ze alsnog naar een advocaat en maken ze dubbele kosten. ,,Mensen denken alleen aan het heden en niet aan de toekomst, daarmee zijn ze de rest van hun leven de pineut. Want is een echtscheidingsconvenant eenmaal doorgevoerd, dan is aanpassen alles behalve eenvoudig”, aldus van Yperen. Scheidende echtparen kunnen zichzelf daarom de vraag stellen of ze er niet beter aan doen om via de ‘normale’ weg te scheiden. Dat is uiteindelijk vaak net zo duur en een stuk persoonlijker en prettiger.

 

Makkelijke en goedkope scheiding wordt dure juridische procedure

Een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag begin dit jaar illustreert dat een ‘eenvoudige’ online scheiding inderdaad kan uitgroeien tot een zorgenkindje. Een stel zette de echtscheidingsprocedure in gang via Easy Echtscheiding, een online echtscheidingsbureau met de slogan ‘Moeilijk Makkelijk Maken’. Samen kregen ze één adviesgesprek bij een mediator. Daarna vertegenwoordigde een advocaat het stel via een videoverbinding bij de procedure in de rechtbank.

De vrouw kwam tot de ontdekking dat ze tijdens de procedure onvolledig geïnformeerd en onjuist ondersteund waren. Ze legde deze kwestie voor aan de rechter. De rechter oordeelde in Hoger Beroep dat zij en haar ex-partner inderdaad onvoldoende waren ingelicht over de wederzijdse rechten en verplichtingen na het beëindigen van het huwelijk. De vrouw kreeg gelijk, wat leidde tot een aanzienlijk hoger alimentatiebedrag.

 

Echtscheiding is persoonlijk maatwerk

,,Ieder huwelijk en iedere situatie is anders. De ervaring leert dat partijen veel meer gebaat zijn bij maatwerk en advies toegespitst op hun specifieke situatie”, vertelt Marja Verdult, familierecht advocaat bij Kroonen & Verdult Advocaten. Fiscale en juridische begeleiding is dan ook ontzettend belangrijk.

Moeten we online dan maar helemaal afschieten? ,,Nee zeker niet, wij zijn groot voorstander van transparantie en online ontwikkelingen. Maar tot op zekere hoogte. Natuurlijk kan je zelf thuis, met behulp van online tools, veel voorbereidingen treffen. Maar daarna zijn gesprekken met een professional en een check van een goede expert essentieel. Zonder deskundig advies heb je een buitengewoon grote kans op verkeerde afspraken”, aldus van den Oord.


Het gebrek aan goede informatievoorziening is voor De Advocatenwijzer aanleiding geweest de campagne ‘Ik ga scheiden, wat nu?’ te lanceren. Doel van de campagne is om inzichtelijk te maken wat er komt kijken bij een scheiding. Een echtscheiding (scheiding van tafel en bed, of geregistreerd partnerschap ontbinden) heeft grote gevolgen, De Advocatenwijzer kan u helpen met uw specifieke situatie. Bij een scheiding komt altijd maatwerk kijken. Benieuwd welke stappen u moet ondernemen om een scheiding aan te vragen en bent u graag goed voorbereid? Vul hierboven het formulier in om en doe de Scheidingscheck!